Notícies

El Castellers de Sabadell posen en marxa un projecte socioeducatiu destinat als joves de la ciutat

Un centenar d’usuaris dels espais joves de la ciutat ja han treballat els valors i competències que ofereix el món casteller, els Saballuts ara preparen l’assalt a 13 instituts públics de Sabadell.

Enguany, els Castellers de Sabadell hem posat en marxa un projecte de caire socioeducatiu i de promoció del fet casteller destinat a un públic concret: Els joves de Sabadell.

Amb l’objectiu de treballar una sèrie de valors i competències, aquestes d’àmbit social, emocional, cognitiu i de desenvolupament personal. La colla dels Saballuts, conjuntament amb el departament de Cultura de l’ajuntament de Sabadell i dins el marc dels pressupostos participatius Construint Ciutat 2018, es proposa la realització de tota una sèrie de sessions-taller dirigida als 5 espais joves de la ciutat, 13 instituts públics, la U.E.C. (la Unitat d’escolarització Compartida) i els propis joves Saballuts.


Sense deixar la teoria i pràctica castellera de banda, la formació del Vallès Occidental, en ple any de Concurs de Castells i amb els deures de renovar les seves estructures per mantenir el nivell de colla de 9, es proposa introduir l’activitat castellera com un nou model d’activitat lúdica i educativa no reglada.

El nostre projecte va començar el Març del 2018 i culminarà el Desembre d’aquest any, amb l’organització de una trobada de colles castelleres de secundària i la projecció d’un documental audiovisual de gran format sobre tot el treball realitzat. Similar a altres projectes que s’han dut a terme per altres colles, com el “Jo verd” dels Castellers de Vilafranca o “l’Enfaixa’t” dels Minyons de Terrassa, l’entitat sabadellenca es centra en aconseguir potenciar les habilitats, aptituds i actituds dels destinataris, així com potenciar el treball en equip i la integració social, com alguns dels factors claus d’aquesta manifestació que van permetre l’obtenció del reconeixement de patrimoni immaterial per la UNESCO.

El projecte als Espais joves

Com un dels destinataris del projecte i formant part de la 1ª fase del pla de treball, tots els espais joves de la ciutat, 5 en total, han acollit el projecte dels nostres camises verdes amb una notable participació.

Des de la perspectiva de l’aprofundiment en aquelles competències personals que ens enriqueixen com a persones i que són inherents a l’activitat castellera, les activitats eren encaminades a enfortir la comunicació, l’empatia el respecte a la diferència etc. Aquestes activitats complementen l’aproximació a l’aprenentatge de la “tècnica castellera” posant molt més èmfasi en la vessant d’autoconeixement, humana i social del fet casteller.


Una de les premisses que ens hem plantejat recau en el fet que les actuacions i activitats del projecte es visquin com una vivència positiva per part dels joves participants, especialment els que han participat en aquest marc. De forma natural, els joves han començat a mostrar interès en l’activitat castellera i hem enfortit el vincle amb els joves saballuts, amb els educadors dels diferents centres i la relació entre els mateixos usuaris. Els problemes de gènere, la integració social i el treball en equip han estat el punt de mira d’aquestes sessions.

LA TROBADA D’ESPAIS JOVES AL LOCAL SABALLUT

El Divendres 29 de Juny del 2018 es va celebrar la Trobada d’espais joves al local dels Castellers de Sabadell.

Com a punt i final d’aquesta primera fase amb els espais joves, el passat Divendres els usuaris de tots els espais joves van ser convidats al nostre local d’assaig, on seguint una gincama tipus ESCAPE ROOM, dissenyada per a l’ocasió, van poder enllestir el “temari” après al llarg de les diferents sessions que vem realitzar a les instal•lacions de cada barri. Educadors, monitors i joves van completar un circuit farcit de proves amb les que vem acabar de treballar els valors i competències previstos inicialment.

Objectiu final, formar una pinya de pilar de 4 formada per joves de tots els barris de la ciutat.


L’impacte del projecte a la ciutat de Sabadell

La següent fase del projecte comporta l’assalt als 13 instituts públics de secundària de Sabadell. Amb la premissa de crear una colla castellera d’institut a cada centre, els Saballuts ens marquem el desenvolupament in situ de 4 sessions-taller durant el primer trimestre del curs escolar 2018-2019 a cadascun d’ells. Com a punt i final d’aquesta fase, hi ha prevista l’organització de la 1a trobada de colles castelleres de secundària, que tindrà lloc el primer cap de Setmana de Desembre.

Com és habitual en un projecte d’aquestes dimensions, a dia d’avui ja és una realitat la col•laboració de diferents agents de dins i fora la ciutat. Per tal de poder dur a terme aquesta idea als centres educatius, els Castellers de Sabadell estan dissenyant una unitat didàctica especialment centrada en treballar aquests valors i competències, conjuntament amb l’empresa Flip Educa.

Un dels companys del projecte serà també el Castelloscopi virtual, dels Castellers de poble Sec. Amb la seva reserva i instal•lació al Gremi de Fabricants de Sabadell, del carrer sant Quirze, els destinataris d’aquesta aventura, tant els joves dels espais com dels instituts, podran fer una visita guiada a aquest edifici emblemàtic de la ciutat, acompanyats d’un recurs expositiu audiovisual que ens submergeix a la pinya i realitat d’un castell. Per altra banda, els Saballuts han ofert la seva visita a la resta d’escoles i instituts de Sabadell, tant privats com concertats.

Amb el suport del departament de Cultura de l’ajuntament de Sabadell, de la mà dels Castellers de Sabadell durant els 25 anys de vida de l’entitat de cultura popular i del departament de educació, la reserva de les sessions als instituts serà gràcies al programa Ciutat i escola, el portal i instrument de l’ajuntament de Sabadell que serveix de plataforma per al Consell d’entitats de la ciutat per tal d’oferir els seus tallers i activitats.

Per últim, la formació es proposa la gravació, edició i projecció d’un documental de gran producció com a memòria final del projecte. Els encarregats d’aquesta producció son els mateixos castellers de Sabadell i la productora audiovisual Crator Produccions, projecció prevista per el Gener del 2019.