El Castelloscopi

PROJECTE "Fem pinya amb els joves"

Col·laboradors

El Castelloscopi

Un dels recursos més forts que comptarem per a la realització del projecte serà comptar amb un suport interactiu com és el Castelloscopi.

El Castelloscopi és un projecte creat pels Castellers del Poble-sec dins dels Actes del seu 15è Aniversari (1999-2014). Es tracta d’una estructura vertical en forma de castell humà, d’uns 2,5 metres d’alçada i 3,5 d’amplada, on els castellers són substituïts per pantalles planes. 35 en total.

Aquestes pantalles reflecteixen la visió subjectiva corresponent a cada casteller, de tal manera que es genera una identificació total entre la posició de la pantalla en relació a l’estructura vertical, la subjectivització de les mirades del propis castellers, i la mirada de l’espectador, que podrà recórrer per tots cantons la videoinstal•lació, en una immersió visual total en el fet casteller. En aquesta comunió de mirades hi ha implícita la possibilitat de compartir i ensenyar en tota la seva riquesa el castell humà (símbol de la cultura popular tradicional catalana) i tots aquells valors que comporta: l’esforç, el treball en equip, el seny però també la rauxa, l’equilibri, la força del grup, el coratge…

A més, la instal•lació compte amb una lona que fa de terra i que es pot trepitjar en el terç on no hi ha pantalles. Un mapa de pinya es troba imprès en aquesta zona, convidant a l’espectador a entrar dins del castell, a fer pinya, i a sumar-se al projecte tot fent-se una foto i penjant-la a les xarxes socials.

La creació d’aquesta vídeoinstal•lació, entesa com una activitat socio-cultural i pseudoartística, ha de servir per acostar més la nostra colla al barri, i per acostar el fet casteller al conjunt de població del país. L’objectiu final és que qualsevol persona es pugui identificar amb les diferents funcions que es desenvolupen en una construcció castellera i que, per tant, senti un interès afegit per formar-ne part.

Extret de la web www.castelloscopi.cat

Els castellers de Sabadell hem confirmat la seva reserva i instal•lació en un espai emblemàtic de la ciutat com és el Gremi de Fabricants de Sabadell. Les visites guiades a aquest recurs expositiu i a un dels edificis històrics de la ciutat, es duran a terme des de finals de Setembre fins a principis de Novembre.

 

A més a més de formar part com una de les activitats que farem amb els espais joves i instituts públics, destinataris del projecte, la colla va decidir incloure el castelloscopi com una de les propostes del programa Ciutat i escola de l’ajuntament de Sabadell, de forma gratuïta, per el primer trimestre del curs escolar 2018-2019. D’aquesta manera, la totalitat d’escoles i instituts, tant públics, privats i concertats de la nostra ciutat, tindran també la possibilitat de reservar una visita guiada i posar-se en la pell d’un casteller o castellera.